ANASAYFA  |  HAKKIMIZDA  |  İLETİŞİM   |  ÜYE KAYIT

Makaleler


“Burada Olmak” Uygulaması - James Westly Aydınlanma arayışının sıkı çalışma ve birçok disipline ait uygulamaları gerektiren karmaşık bir konu olduğunu düşünebilir veya hissedebiliriz. Birçok yolun bunu gerektirdiği ve böyle uygulamaların kesinlikle kullanışlı olduğu doğrudur ama, gerçekte gereken tek şey, “burada olduğunu” yani tam olarak burada olma kapasitesini fark etmeyi geliştirmektir. Söylemesi kolaydır ama eğer denediyseniz, bunun sağlanması zordur. Ama hepimiz bazen “tam olarak burada olma” deneyimini yaşamışızdır. Paraşütle atlayan herkes, tam var olma coşkunluğunu deneyimlemiştir.
» Devamı
İnsan Hapishanededir - P.D. Ouspensky Bir defasında Gurdjieff şöyle dedi: "Sen kendi durumunun farkında değilsin. Hapishanedesin. Bütün dileğin, eğer akıllı bir kimseysen, kaçmak olmalıdır. Fakat nasıl kaçılabilir? Duvarın altından bir tünel kazmak gereklidir. İnsan, tek başına hiçbir şey yapamaz. Fakat farz edelim ki, on veya yirmi kişi mevcut. Eğer sıra ile çalışırlarsa ve biri diğerini tamamlarsa tüneli kazmayı bitirir ve kaçabilirler." " Dahası, hiç kimse, evvelce kaçmış kimselerin yardımları olmaksızın kaçamaz. Bu kimseler sadece, nereden kaçılabileceğini söyleyebilir ve alet edevat veya ne gerekliyse onu gönderebilirler.
» Devamı
Yalan - Dördüncü Yol, Gurdjieff Ouspensky Okulundan Bir adama evrende 300,000,000,000 yıldız olduğunu söyleyin, size inanacaktır. Ona bankın yeni boyandığını söyleyin, emin olmak için banka dokunma ihtiyacını duyacaktır. Yalan kavramının Gurdjieff’in Çalışmasındaki anlamı, alışılmış olarak kullandığımızdan biraz farklı, büyük ihtimalle biraz daha süptildir. Bunun, normalde yalan olarak kabul ettiğimiz şeylerden daha az zarar verici olduğunu düşünebiliriz, oysa ki gerçekte kişiye daha çok zarar verir; kişi bunu yok etmeye uğraşmazsa, kendi üzerindeki çalışmasında fazla ileri gidemez.
» Devamı
İnsan Kendini Makine Olmaktan Kurtarabilir Mi? - P. D. Ouspensky Bir defasında Gurdjieff’e: “İnsan makine olmaktan kurtulabilir mi?” diye sordum. “Evet, işte sorun bu.” diye cevap verdi ve devam etti: “Böyle soruları daha sık sorsaydın, belki de, konuşmalarımızda bir yere varmış olurduk. Makine olmaktan kurtulmak mümkündür, fakat bunun için önce, makineyi tanımak gereklidir... Bir makine, gerçek bir makine kendini tanımaz ve tanıyamaz. Bir makine kendini tanıdığı zaman artık makine değildir; en azından önceden olduğu gibi bir makine değildir. Hareketlerinden sorumlu olmaya başlamıştır.”
» Devamı
Amaç ve Hayali “Benler” - Maurice Nicoll Çalışma bize bir amacımız olduğunu anlatmaktadır. Bir amacımız olmadan çalışmayı yapamayacağımızı söylemektedir. Onu dinleyebilir toplantılara katılabilir, oturarak tahtadaki şemalara bakabiliriz, fakat bu çalışmayı yapmakla aynı şey olmayacaktır.Ve çalışmayı uygulamadıkça hiçbir zaman onun ne olduğunu anlayamayız. Bununla birlikte, “ben” olarak adlandırdığımız gerçekten ve samimiyetle biz olduğunu düşünen kendimiz ile olan bu tuhaf ilişkimiz kişisel bir amaç edinmemize müsade etmez.
» Devamı
Bilinmeyen Öğretmen G.I. Gurdjieff - John G. Bennett Doğu ve Batı'nın derinlemesine harmanlandığı, kişinin ortamın Asya'ya mı Avrupa'ya mı özgü olduğunu ayırt edemediği çok az yer vardır. Bu kaynaşmanın hiçbir zaman son Osmanlı Sultanı'nın yeğeni ve aynı zamanda Hristiyan ve İslami geleneğin derin bir öğrencisi olan Prens Sabahattin'in Kuruçeşme'deki evinde olduğu kadar gerçekleştiğine tanık olmadım. Gurdjieff ile ilk defa 1920 yılının sonbaharında orada tanıştım ve hiçbir ortam bunun için bu kadar uygun olmazdı. Gurdjieff'de sadece Doğu ve Batı birleşmez.
» Devamı
İçimizdeki Zemberekler - G. I. Gurdjieff Soru: Uzun yaşamanın bir yolu var mıdır? Cevap: Farklı ekollerin yaşamı uzatmak üzerine pek çok teorileri ve bu konuyla uğraşan birsürü sistemler vardır. Hatta hala hayat iksirinin mevcudiyetine inanan saf insanlar da bulunmaktadır. Bu soruyu nasıl anladığımı size şematik olarak açıklayacağım. Bir saati düşünün. Bildiğiniz gibi çeşitli markalarda saatler var. Benimkinde yirmi dört saate göre ayarlanmış bir ana zemberek bulunuyor. Yirmi dört saatin sonunda saatim duruyor.
» Devamı
Gurdjief’e Göre Çocuk Eğitimi - G. I. Gurdjief Soru: Çocukları uyku sırasında telkin vererek eğitmek şeklinde bir yöntem var. Bu iyi bir şey midir? Cevap: Bu tür telkinin bir insanı yavaş yavaş zehirlemekten farkı yoktur, bu teknikler iradenin son kalıntısını da ortadan kaldırmaktadır. Eğitim çok karmaşık bir konudur. Çok yönlü ele alınmalıdır. Örneğin çocuklara fiziksel egzersizden başka hiçbir şey vermemek yanlıştır. Genel olarak eğitim, zihnin biçimlendirilmesiyle sınırlandırılmıştır. Kendisinden bir şiir ezberlemesi istenen bir çocuk, tıpkı bir papağan gibi, hiçbir şey anlamadan şiiri ezberler.
» Devamı
Dikkat Nasıl Artırılır? - G. I. Gurdjieff Soru: Dikkati nasıl artırabiliriz? Cevap: Kimsenin dikkati yoktur. Amacınız bunu kazanmak olmalıdır. Kendini gözlemek ancak dikkate sahipsek mümkün olur. Küçük şeylerle başlayınız. Soru: Hangi küçük şeylerle başlayabiliriz? Ne yapmalıyız? Cevap: Şuurlu ya da şuur dışı, kendinizde hissettiğiniz sinirlilik halleri, hiç birinizin kendine sahip olmadığınızı ve zavallı bir tip olduğunuzu gösterir. Hep yapıp durduğunuz gibi durmadan kıpırdanıp durursanız sadece herhangi bir kimse durumundasınız.
» Devamı
Dönüşüm İçin Besin - P. D. Ouspensky Bir keresinde Gurdjieff şunları söyledi:“ ‘Yapmak’ istiyoruz ama yaptığımız her şeyde organizmamız tarafından meydana getirilen enerji miktarına bağımlı ve onunla sınırlıyız. Her fonksiyon, her hal ve hareket, her düşünce ve duygu belirli bir enerjiye, belirli bir maddeye ihtiyaç gösterir. “Fakat ancak içimizde ‘kendi kendini hatırlama’ için enerji varsa ‘kendi kendimizi hatırlayabiliriz’. Ancak anlama, hissetme ya da inceleme için enerjimiz varsa bir şeyi inceleyebilir, anlayabilir ya da hissedebiliriz. “O halde, bir insan edindiği gayelere ulaşmak için yeterli enerjiye sahip olmadığını fark etmeye başladığında ne yapabilir?
» Devamı
Güvenlik - James Westly Dünya planındaki spiritüel gelişim yolu, illüzyonların içinden geçen bir harekettir. Bu kültürde karşılaştığımız en büyük illüzyon ise “güvenlik” peşinden koşmaktır. Tüm “Amerikan Rüyası” bu arayışın üstüne kurulmuştur. Herkes bunu biraz farklı bir yolla tanımlar ama bu genelde meslekler veya geçim derdiyle, ilişkilerle ya da her ikisiyle de ilgilidir. Bizler güvenebileceğimiz, her zaman orada olacağını hissettiğimiz, asla değişmeyecek bir şey ararız. Bu arayış, hayatta kalma korkusuyla yönlendirilir; kendimizi ölüme, hastalığa ve ıstıraba karşı güvende hissetmek isteriz.
» Devamı
Kendini Gözlemek - Oya Timurdoğan Şimdi insanlığın içinde bulunduğu durumda kendine yardımcı olacak, kendisini kurtaracak, hürriyetine kavuşturacak olan en önemli husus, kendini bilme, kendini tanıma meselesidir. Asırlardan beri insan, bu konudan sistematik olarak uzaklaşmıştır ve nereye gideceğinin, nereden geldiğinin farkında değildir. Yaşam amacının farkında değildir, ne yaptığının, niçin yaptığının, bunun sonucunda nelerle karşılaşabileceğinin sezgisinden oldukça uzaklaşmış durumdadır. Kendini tanımlamaya çalışan varlığın ilk yapacağı iş kendini gözlemlemeye başlamak olacaktır.
» Devamı
Yalanlar, Tamponlar ve Savunma Mekanizmaları - Gündüz Öğüt Kendini tanımak ve bilmek isteyen insanın üzerinde durup ortaya çıkarması gereken en temel konulardan biri de yalanlardır. Yalan, gerçeği saklamak, yanıltıcı bilgi vermek, aldatmak, şaşırtmak, oyalamak, gelişimin seyrine engel olmaktır. İnsanın sürekli negatif bir durum içerisinde kalmasını sağlayan düşünce ve davranışlardır. İnsanın başta kendini ve diğer insanları anlamasını, gerçek anlamda hoşgörmesini ve sevmesini engelleyen en önemli unsurdur. Gerçeği konuşmak belki de dünyadaki en zor şeylerden biridir. Gerçeği konuşabilmek için insanın sabırlı ve uzun çalışmalarla birlikte öncelikle gerçeğin ve yalanın ne olduğunu anlaması gerekir.
» Devamı
Özgürlük: Gurur ve Kendini Beğenme / G. I. Gurdjieff Özgürlük, özgürlüğe yol açar. Bunlar, gerçeğin ilk kelimeleridir. Gerçeğin ne olduğunu bilmiyorsunuz çünkü özgürlüğün ne olduğunu bilmiyorsunuz. Bugün bildiğiniz bütün gerçek, tırnak işareti içindeki “gerçek”tir. Bir başka gerçek vardır fakat o teorik değildir; kelimelerle ifade edilemez. Ancak, içlerinde bunu gerçekleştirmiş olanlar bu gerçeği anlayabilirler. Şimdi, size söylediğim bu sözlerin ayrıntılı bir açıklamasını sunacağım:
» Devamı
Hareketlerin Amacı - Plavan N. Go Yaşamın bir amacı ya da anlamı var mı? Bir birey olarak sahip olduğumuz türden bir amaç değil de sadece insana özgü olmakla beraber daha nesnel, daha evrensel bir şeyle bağlantılı bir amaç? Bu soruya cevap vermek için duyduğu dayanılmaz istekle yola çıkan Gurdjieff, Doğu ve Orta Asya’nın uzak köşelerindeki insanlarla buluşarak veya bir cevaba sahip olduğu izlenimini veren çok eski gelenekleri arayarak yirmi yıl geçirdi.
» Devamı
Gevşeme - Maurice Nicoll Bize gevşeme pratiği yapmak öğretildi. Hakikaten de bazı durumlarda pratiğini yapabileceğimiz tek konu gevşemek ve düşünmemektir. Gevşemeye yüzdeki küçük kaslarla başlayın. Yüz kaslarını gevşetmek için, onların gerilmiş ve büzülmüş olduklarının şuuruna varmak gerekmektedir. Bir kas, gözle görülebilir bir büzülme olmadan gerilebilir, gereksiz ve kuvveti boşa harcayan şiddetli bir gerilme durumunda olabilir. Bir insanın “coştuğu” ya da benzer bir durumda olduğu söylendiğinde onu incelerseniz, tüm reflekslerinin aşırı canlı olduğunu görebilirsiniz ki bu, kaslarının gereksiz ve dolayısıyla boşa kuvvet harcar bir şekilde aşırı miktarda gerili olduğu anlamına gelir.
» Devamı
KAYIT OLUN
Etkinliklerimizden haberdar olmak için mail adresinizi giriniz.


Haberler & Duyurular

15 Ekim 2016'da başlayacak olan "İRAD Kendini Bilmek Seminer"lerimiz Cumartesi günleri saat 15:00'de gerçekleşecektir.
» Devamı

06 Ekim 2016'da başlayacak olan "İRAD Varlıksal Gelişim Seminer"lerimiz Perşembe günleri saat 19:00 - 21:30 arasında gerçekleşecektir.
» Devamı

Haziran ayı itibariyle taşındığımız yeni adresimizdeki ilk konferansımız Sn. Jale Eğitim Önder'in sunumuyla gerçekleşti. "Hakikat Yolunda Rehberlik" isimli konferansımıza yaklaşık 65 misafirimiz katıldı.
» Devamı

Açık Adres Bilgilerine Buradan Ulaşabilirsiniz
» Devamı